Verbod op plastic zakken is betuttelend! Toch?

Een betuttelende Unie
Het veel geopperde verwijt jegens de EU is dat zij zo betuttelt. Voor een groot deel is dit zeker ook waar, maar moet zij dit niet doen? Nationale overheden laten veel regelgeving namelijk over aan de EU. Dit komt voor een groot deel omdat de EU beter instaat is op problemen op het gebied van duurzaamheid en milieu op te lossen dan iedere nationale overheid apart. Het is daarom nog zo gek nog niet dat de Europese Unie regelgeving aan alle lidstaten oplegt. Het verbod op plastic zakken, waar recent een discussie over is ontstaan, is daarom zo gek nog niet.

De Europese afvalberg
Deze ‘handige’ wegwerptasjes bij supermarkten en andere winkelketens zorgen jaarlijks voor zeker honderden miljarden kilo’s plastic afval in Europa! Staatssecretaris Joop Atsma ziet het verbod echter niet zitten, het zou de ondernemers te veel schaden. Bovendien zouden straks alle onschuldige consumenten zelf hun boodschappentas mee moeten brengen! Een heel liberaal standpunt toch? De liberaal werkt liever met ‘prikkels’, zoals dat zo mooi in Den Haag heet. Aan wat voor prikkels we dan moeten denken is nog niet bekend. Hoe liberaal deze prikkels dan zijn gaat mij even voorbij, linksom of rechtsom dwingt hij de ondernemer toch deze milieuonvriendelijke tasjes uit te bannen.

Snoer eurosceptici de mond
Wij kunnen onszelf dus maar gelukkig prijzen dat wij de Europese Unie hebben. Betuttelen is nooit leuk, maar soms wel noodzakelijk, zeker wat duurzaamheid betreft, want van de meeste consumenten hoeven we het zelf niet te verwachten!

Artikel geschreven door Marieke van Gorchum van www.huishoudtips.wordpress.com


Comments are closed.