Klus milieubewust!

Klus milieubewust!

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar zelfs als je gaat klussen heb je de mogelijkheid om aan het milieu te denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor milieuvriendelijke materialen. Hieronder een aantal ideeën om het milieu te besparen als je gaat klussen.

Gereedschap
Let bij het kopen van gereedschap goed op het wattage. Dit kan namelijk flink variëren. Zo heb je bijvoorbeeld klopboormachines van 650 watt, maar ook van 1050 watt. Het is natuurlijk verleidelijk om meteen de krachtigste te kopen, onder het mom van “dan is het zeker weten krachtig genoeg”, maar ga bij jezelf eerst eens na of dit wel echt nodig is. Zeker als je een bepaald apparaat vaak gebruikt, kan je met een lager wattage al snel energie besparen.

Materialen
Hou met je materiaalkeuze rekening met de belasting van het milieu. Zo is papier- of acrylbehang beter dan vinyl- of textielbehang, en kan je in je keuken beter tegels leggen dan vinylzeil. Ga je een nieuwe vloer leggen, zorg er dan voor dat je parketplanken het FSC-keurmerk hebben.

Isolatie
De beste manier waarop veel huishoudens energie kunnen besparen is nog altijd door goede isolatie. Houd hierbij ook rekening met welk isolatiemateriaal je kiest. Zo kan je PUR-schuim beter vermijden, in verband met het gebruik van ‘zachte’ chloorfluorkoolwaterstoffen bij de productie. Deze cfk’s tasten namelijk de ozonlaag aan. Gelukkig zijn er genoeg milieuvriendelijkere alternatieven, zoals perlietplaten.

Gerelateerd: Gereedschappen


Comments are closed.